Jak vinaři z oblasti Valpolicella dělají jedno z nejlepšíh vín v Itálii?

Odvlhčovače Master a vinný průmysl

Odvlhčovače jsou často využívány v potravinářském průmyslu pro sušení ovoce, zeleniny nebo semen. V tomto odvětví je správná vlhkost a teplota vzduchu velmi důležitá a odvlhčovače pomáhají udržet správné podmínky. Méně známé, ale nicméně velmi zajímavé a profesionální použití pro tento typ zařízení je sušení hroznů za účelem produkce velmi kvalitního vína, jako ve vinném průmyslu Valpolicella.


Source: www.it.wikipedia.org

Valpolicella je krásná oblast na severu Itálie, pět úrodných údolí, nacházejících se mezi Veronou a jezerem Lago di Garda. Vinařství Valpolicella se pyšní jednou z nejstarších tradic výroby vína na světě, až 2500 let zpátky. Když římská armáda dobyla toto území pojmenovala jej Gallia Cisalpina, ale v tuto dobu už byla Valpollicela pole poseta vinicemi a produkce vína jen vzkvétala. Tamější půda byla perfektní pro vinice, klima bylo mírné díky blízkosti jezera Garda a přírodní jeskyně poskytly místo pro zrání vína.

Dnes je oblast Valpolicella stále místem plným kopců posetých úžasnými vinicemi, růží a několika “Cantine”(továren pro zpracování vína), které vyrábí vysoce kvalitní vína, která jsou obdivována po celém světě.

V oblasti Valpolicella jsou sklízeny tři typy hroznů: Corvina, bohatá barva a tělo hroznu, Rondinella, bohatá svou vůní a Molinara, s dotekem svěží kyselinky. Mícháním šťáv těchto hroznů v různých proporcích vytváří vinaři ta nejlepší vína, perfektně rovnovážné chuti, vůně a svěžesti.

Ve 25. století vytvořili vinaři z oblasti Valpolicella speciální způsob pro výrobu vína.


Source: www.it.wikipedia.org

Během vinobraní jsou hrozny rozděleny: některé jsou hned po sklizni vymačkány a vytvoří se z nich most. Další hrozny, ty nejlepší jsou sklizeny, ale nevymačkány. Tyto hrozny se položí na dřevěný rošt a jsou uschovány do suchého a dobře ventilovaného místa, obyčejně pod taškovou střechu ve výrobně vína. Tyto hrozny jsou sušeny několik měsíců než jsou vymačkány. Navíc plísně, které začnou na hroznech vznikat jim dodají jedinečné a vzácné vůně a aromata.

Dnes, v době moderního vinného průmyslu odvlhčovače Master pomáhají kontrolovat tento zásadní proces dlouhého sušení a zaručují, že úroveň vlhkosti bude perfektní pro získání té nejlepší kombinace cukru a chuti.

V případě, že je kvašení prvního moštu u konce, suché hrozny jsou vymačkány za účelem získání nové šťávy. Nová šťáva je smíchána s dříve získaným moštem a další kvašení začne samo, přirozenou cestou, což obohatí mošt o další alkohol a chuť. Víno, které vzniká touto komplexní technikou je známé jako “ dvojité kvašení Valpolicella” nebo “Valpolicella Ripasso”.

Suché hrozny mohou být použity samostatně pro výrobu vína. V tomto případě je vino silnější a chuťově plnější. Touto cestou jsou vyráběna dvě vysoce kvalitní vína: Amarone a Recioto.

- Amarone je červené víno, skvostné a komplexní chuti, které získáváme díky sušení a zrání všech hroznů. Víno má vysoký obsah alkoholu díky vysoké cukernatosti moštu. Je to jedno z nejlepších italských vín, jehož cena se pohybuje okolo asi 100 Euro za jednu láhev.

- Recioto je aromatické sladké červené vino. Recioto se vyrábí ze stejných sušených hroznů jako Amarone, ale proces přeměny na mošt je uměle zastaven dříve, a to snížením teploty. Výsledkem je to, že pouze část cukru zkvasí na alkohol. V důsledku toho má víno vyšší obsah cukru, což vytváří z Ricota jedno z nejlepších dezertních vín na trhu, s cenami až k 80 Eurům za jednu láhev.

Díky dnešním moderním technologiím a zařízením, jako jsou např. odvlhčovače Master je produkce vína mnohem snazší. Současně je však produkce velice sofistikovaná a vznikají vína té nejlepší kvality.




Profesionální odvlhčovače Master jsou používány během produkce vína pro sušení hroznů a následně pro kontrolu klimatu při zrání vína v sudech.

Profesionální odvlhčovače Master jsou charakteristické svou vysokou kapacitou, odolností a výkonem. Mohou být používány nepřetržitě, i v náročných podmínkách. Plně automatický kontrolní sytém, vestavěný hygrostat a vodní nádržka jsou části, které Vám práci s těmito zařízeními jen usnadní.